Thursday, August 12, 2010

Buat Teman Sejati

~ Ku lakar sebuah coretan berkisarkan SAHABAT SEJATI
~ Moga2 kita akan mempeoleh sedikit muhasabah dalam menjalinkan ukhuwah fillah...
~ Terimalah cerpen sederhana dari ana

Seorang posmen datang ke pintu pagar rumahku, lalu memberikanku sepucuk surat yang tidak pernah ku duga kedatangannya. Envelop itu aku buka perlahan-lahan, tersisip sebuah puisi yang bermadah indah kepadaku……

Wahai kekasih Agungku
Sudah kucuba menyelak hiba hijab
Yang terdinding diantara aku dan Engkau
Terasa hati kian merinduMu
Terasa memanggil diriku
Merembes air mata di tengah kegelapan malam
Mencari rahsia yang belum terungkap
Esok hari tercalit oleh tintaMu
Hari yang berkemungkinan ajal
Berhimpun di benakku
Tanpa memberi salam
Maka, hilanglah bebanan seratus abad
Wahai kekasih Agungku
Izinkan aku bertemu denganMu
Semoga Rihwan menyambut ‘kepulanganku’
Dengan nur sejahtera di sayapnya
Agar dapat ku tadah Agungnya kasihMu
Dalam benjana kasturi……….

Saudaramu,
Abu Rashid @ Caleopatra

Aku termenung jauh setelah membaca warkah daripadanya itu. Aku mengerti dengan balaghoh puisinya itu. Nampaknya ada kemajuan dari segi penggunaan bahasa balaghohnya. Kawan karibku di universiti dulu, sekarang berada di dalam keadaan yang tenat dan hampir menemui ajalnya. Aku terkenangkan kembali memori silam sewaktu aku bersamanya. Dia adalah sahabat yang paling setia kepada erti persahabatan dan juga saudara baru yang memeluk Islam melalui aku. Subhanallah. Meskipun berlainan agama (dulu) dan bangsa, dia tidak menghiraukan semuai itu demi membenarkan ukhuwah di antara kami terjalin erat. Aku pergi ke beranda sambil bersandar di tiang rumahku dan terkenang kembali peristiwa lampau yang kian mencurah-curah di benakku.

Kisah pertemuan kami bermula ketika aku mula-mula menginjakkan kaki ke Universiti Leiden di Holland. Aku takdirkan menyewa sebuah rumah yang sama dengan Caleoptra, anak jati british yang berasal dari England. Kami menuntut di universiti yang sama dan jurusan yang kami ambil juga sama. Ini amat menyenangkan ku kerana akan memudahkan ku untuk bergaul dengannya. Namun, pada minggu pertama aku disana berlalu dengan hambar, kerana kami bagaikan tidak kenal-mengenali di antara satu sama lain. Aku menegurnya pada minggu yang kedua dan disambut dengan mesra sekali. Rupa-rupanya dia juga berperasaan yang sama dengan aku. Dia sering bertanya kepadaku tentang agama yang aku anuti sekarang iaitu agama Islam.

Aku pun tidak ingin mengecewakannya dengan berlagak sombong kepada orang yang mungkin akan memeluk agama tauhid yang satu ini. Caleopatra sebenarnya pernah mengkaji dengan sedalam-dalamnya kitab Barnabas atau dengan nama lainnya ialah kitab Injil. Akan tetapi, dia tidak dapat menemui jawapan yang ingin diketahuinya iaitu apakah fungsi kita dihidupkan. Aku menerangkan kepadanya bahawa tujuan kita dihidupkan ialah mengabdikan diri kepada tuhan yang satu. Aku pun menerangkan apa dia tuhan yang satu. Namun, sebelum aku menerangkan lebih lanjut kepadanya, aku bertanya kepadanya apa yang dia tahu tentang tuhan. Dia menjawab tuhan adalah bapa kepada Jesus atau Nabi Isa di dalam kitab Barnabas. Akan tetapi mereka menyembah anak kepada tuhan iaitu Nabi Isa atau mereka gelar Jesus. Aku bertanyakan mengapa, namun dia mengatakan dia tidak tahu alasannya. Itulah yang dia cari-cari selama ini. Kemudian aku menerangkan secara ringkas kepadanya tentang tuhan agar dia mudah faham. Tuhan ialah tuhan yang satu, tidak beranak dan tidak diperanakkan. Dia yang mencipta segala-galanya, tuhan yang merajai kerajaan langit dan bumi. Dia juga yang menghakimi hari akhirat. Beberapa minit selepas aku memberi penerang ringkas padanya, dia agak terkejut dan terpegun dengan kebesaran Allah yang Maha Esa. Allahu akhbar…

Dia juga bertanya kepadaku tentang kehairanannya mengenai perlakuanku yang bersolat 5 waktu sehari semalam. Aku menyedekahkan sebuah senyuman kepadanya sebabnya ku tahu apa yang berlegar di mindanya sewaktu mengutarakan soalan itu. Soalan ini pernah diajukan kepadaku dahulu oleh teman-teman non-muslim. Aku menerangkan bahawa dalam Islam, kami diperintahkan untuk bersolat 5 waktu sehari semalam. Ini berlainan dengan agama yang dia anuti kerana mereka hanya bersembahyang sehari sahaja iaitu pada hari minggu. Aku memberitahunya tentang hadis Rasulullah yang bermaksud “Rasulullah bertanya kepada para sahabat, “jika dihadapan rumah seseorang itu ada sebatang sungai, dan dia mandi di situ 5 kali sehari, adakah sebarang kotoran di badannya?” “Tidak ya Rasulullah” jawab para sahabat”. Ini membuktikan bahawa siapa yang bersolat 5 waktu sehari semalam dengan sempurna khusu’nya, wudu’nya, dan ruku’nya maka terhapuslah segala dosa-dosa kecil, selagi dia tidak melakukan dosa-dosa besar.

Setelah beberapa seketika, dia telah menonjolkan minat yang mendalam terhadap agama Islam. Dia ingin belajar tentang ilmu-ilmu yang merangkumi semua aspek di dalam agama Islam. Syukur aku adalah lepasan Sekolah Menengah Agama Islamiah di Tawau dahulu. Boleh juga aku menerangkan serba sedikit kepadanya tentang tauhid, feqah, akhlak dan sebagainya.Namun, belum tergerak hatinya untuk memeluk Islam. Aku sering ternanti-nanti bilakah masanya dia dikurniakan hidayah untuk memeluk agama Allah yang suci dan murni ini. Justeru, aku istiqamah mendoakannya agar dia termasuk dalam kalangan hamba-hamba Allah yang diturunkan hidayah nur iman itu. Aku juga memberitahunya bahawa agama Islam ini bukanlah agama paksaan. Penganutnya juga dimudahkan untuk bersolat, beribadat dan sebagainya. Tapi dengan alasan-alasan yang tertentu sahaja. Aku mengajarnya tentang ilmu mengenai Islam ini kerana aku pernah terbaca tentang kata-kata hikamah yang berbunyi “Seluruh umat manusia itu adalah mati, kecuali orang-orang yang berilmu pengetahuan. Semua orang yang berilmu pengetahuan itu adalah tidur, kecuali orang yang menyebarkan. Semua orang yang menyebarkan itu adalah terpedaya, kecuali orang-orang yang ikhlas dalam berbuat demikian”. Ayat ini membuktikan bahawa orang yang berilmu itu rugi kerana amal yang berterusan setelah kita mati adalah ilmu yang disampaikan dan diamalkan oleh orang lain.

Setelah bulan berganti bulan, musim bartukar musim, beberapa semester di universiti telah ditempuh, tibalah masanya semester yang terakhir. Aku semakin gelisah dan sedih kerana terpaksa berpisah dengan teman-teman sekuliah terutamanya sahabat sejatiku itu. Dia juga ada mengatakan bahawa dia merasa sedih yang teramat akan perpisahan ini. Di malam perpisahan itu, dia telah memberikan aku satu ‘hadiah’ yang cukup bernilai dan amat aku nantikan. Di hadapanku, dia telah mengucapkan dua kalimah syahadah. Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu akhbar. Air mata kegembiraanku tumpah kerana aku teramat gembira sekali kerana akhirnya hidayah Allah itu miliknya jua untuk menjadi ‘saudara baru’ dalam agama Islam. Selepas aku sujud syukur, aku lantas memeluknya tanda ucapan ‘ahlan wasahlan ya sahabat’ kepadanya. Dia juga meminta nama baik-baik untuknya daripadaku. Aku memberikannya nama Abdul Rashid bin Abdullah. Aku mem’bin’kan dia dengan nama Abdullah kerana dia seorang anak yatim dan memang kebiasaan sebegitu untuk ‘saudara baru’ dalam agama Islam. Di tengah kegelapan malam itu, kami mendirikan solat tahajjud bersama-sama untuk membesarkan dan mengagungkan Allah Subhanahu wataala.

Setelah kembali ke tanah air masing-masing, kami sering berhubung menggunakan e-mail dan macam-macam alternatif perhubungan yang ada disediakan di internet sekarang yang begitu banyak bak ‘cendawan tumbuh selepas hujan’. Dia juga ada menyatakan bahawa keluarganya terkejut dengan anjakan paradigma yang telah melanda dirinya. Namun, syukur alhamdulillah langsung tiada penentangan dan dirinya langsung tidak dipulaukan kerana bagi mereka itu lebih baik kerana dia telah berubah dari seorang yang social menjadi seorang muslim yang sejati. Subhanallah. Kami mengekalkan persahabatan kami yang telah terjalin selama 3 tahun itu kerana ukhuwah yang terjalin tanpa ada maksud yang tersirat adalah ukhuwah yang terjalin kerana Allah. Persahabat yang mengharapkan keredhaan Allah dan mengabdikan diri kepadanya. Kami menjalinkan persahabat juga kerana ingin di hujani dengan limpah rahmat daripada Allah subhanallahu wataala.

Tiba-tiba aku tersedar dari lamunanku dengan bergemanya azan maghrib di masjid Al-Khautsar. Azan yang sayu itu membuatkanku tergesa-gesa mencapai kunci motorsikalku untuk bergegas ke masjid untuk bersolat berjemaah bersama-sama. Hal ini disebabkan solat berjemaah akan mendapat 27 kali ganda pahala daripada solat bersebdirian. Setelah selesai bersolat, aku membacakan Yasiin dengan meniatkannya untuk sahabat sejati ku supaya dia menjadi semakin sihat walafiat. Seterusnya, seperti kebiasaan akan aku baca al-Ma’thurat yang mana ku mengharapkan ukhuwah kami terjalin kukuh melalui doa Rabitah yang ada terkandung dihujungnya selain memohon perlindungan dari makhluk-makhluk Allah yang lain. Setelah seminggu berlalu, aku menerima e-mail yang berbunyi……


Assalamualaikum…

Ke hadapan sahabat sejatiku di dunia dan akhirat, insya Allah… Semoga kamu sekeluarga berada di dalam keadaan sihat walafiat dan berada di bawah naungan rahmat daripadaNya. Mungkin apabila engkau membaca e-mail aku ini, aku telah pun kembali ke rahmatullah….

Sahabatku,

Pertemuan denganmu memberi nostalgia silam yang tak akan aku lupakan selama-lamanya. Menjalinkan jambatan persahabatan denganmu membawa sinar baru ke dalam hidupku kerana kau telah membimbingku ke jalan yang benar. Syukur ya Allah. Aku amat berterima kasih kerana di beri peluang untuk dimasukkan nur keimanan dan ketaqwaan di dalam lubuk hatiku. Hati yang dahulunya tidak pernah tandus di dalam berbuat perkara-perkara maksiat kepada Allah. Kini, aku semakin berasa tenang di dalam meniti warna-warni kehidupan selepas bergelar muslim.


Berkat daripada tunjuk ajarmu, kebanyakkan kaum keluargaku disini telah memeluk agama Islam yang agung. Alhamdulillah. Mungkin ini adalah berkat doamu yang tak pernah kering daripadamu. Doa yang setulus dan semurni hatimu. Meskipun kaumkerabatku terkejut dengan perubahan yang amat ketara itu, namun mereka tetap menganggap aku sebagai ahli keluarga. Malah mereka menghormati pemakanan dan tatacara hidup baruku. Aku bersyukur sangat.

Sahabatku,

Nampaknya, sampai sini sahaja aku dapat menekan punat-punat komputer ini. Aku sudah tidak tahan lagi untuk menaip. Ingatlah pesanku yang terakhir ini, sebarkanlah ajaran agama Allah di muka bumi ini. Hal ini kerana setelah melihat berita semasa di kaca tv yang melibatkan umat Islam semakin hari semakin banyak umat islam yang terpesong daripada ajaran agama yang sebenar.

Akhir kalam, sambutlah salamku yag terakhir…
Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatu…..
Takbir!!!!!!!Allahuakhbar!!!!!


Teman sejatimu,
Abdul Rasyid @ CaleopatraInnalillahi wainna ilahi ra’jiun. Terima kasih sahabatku yang setia disampingku. Aku berharap kau tenang menghadapi saat-saat kematianmu. Aku doakan agar kau bahagia di sana. Kutitipkan doa buatnya “ Ya Allah, sahabatku penyejuk hatiku….Mesra kami penawar duka….Rindu kami menambah cinta…Rajuk kami membuah ceria….Ya Allah, silaturrahim kami, ukhuwah fillah, bermush kamina’uzubillah…Berpisah mati, insya Allah…Pengubat hati doa Rabitah…..Ya Allah, rahmati kami meniti usia…Terpisah kami di alam nyata…Temukan semula di Taman SyurgaMu….”. Ameen 3x.Teman,
Dahulu, kitatelah bersua
Mencari warna seindah purnama
Ukhuwah yang abadi
Terjalin di antara kita
Bagaikan sebuah jambatan kepada dua buah pulau yang jauh
Pertalian antara sebuah pertemuan
Akrabnya persahabatan kita
Menjadi temu sebuah persaudaraan
Ranjau…onak…duri…dugaan
Kita tempuhi bersama…
Gelak…tawa…riang…ceria…
Sering menghias ruang bicara
Terserlah di sebalik wajah,
Kegembiraan dengan redhaNya,
Teman,
Memori semalam terimbau kembali
Persoalan terdetik di benkku
Kenapa kita bertemu dan akhirnya berpisah jua???
Kita harus akur kepada lumrah dunia
Setiap bermula, akan berakhir
Setiap yang bertemu akan berpisah
Kaulah sahabat sejatiku
Di dunia dan akhirat…..


“ Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwaku, sahabat yang baik adalah yang seiring denganku dan menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas mati. Kuhulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku merasa senang. Semakin ramai sahabat, semakin aku percaya diri. Aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tak luntur baiknya dalam suka atau duka. Jika aku dapat,aku akan SETIA padanya”(kata-kata Imam Syafie)

0 comments:

Post a Comment