Tuesday, December 8, 2009

Zalimnya ISA.....

Entah kenapa hr ini fikiran aku asyik teringat tentang MATI....sesuatu perkara yg pasti berlaku...masih aku teringat berita sedeh tentang pemergian seorang ank tahanan ISA ke rahmatullah...sehingga sekarang hati aku sedeh mengenangkan peristiwa tersebut walaupun peristiwa tersebut telah setahun lebih berlalu...bukan niat ku untuk menyentuh sensitivi keluarga adik aini..tp hnya sbgai pengajaran dan pendedahan pd shabt sekalian betapa kejam nya Akta ISA yg telah memisahkan seorang anak dari ayah nya...

KUALA LUMPUR, 3 Julai (Hrkh) - Anak mangsa tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Aina Mardiah Shahrial menghembuskan nafas terakhir di Wad Blok A, Tingkat 3, Hospital Kajang selepas terlantar koma dan nazak sejak semalam.

Lebih mendukacitakan, bapa kandung Allahyarhamah, Shahrial Sirin yang dilaporkan bertolak dari Kem Tahanan Kemunting selepas mendapat kelepasan Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar jam 1.00 tengahari tadi masih belum tiba di hospital.

Aina Mardhiah menghembuskan nafas terakhir di sisi ibunya, Siti Fatma dan ahli keluarga terdekat. Anak sulung pasangan terbabit dilaporkan terjatuh di rumahnya semalam dan berada dalam keadaan koma sehingga disahkan meninggal dunia.

Shahrial ditahan di Kem Tahanan Kamunting sejak tujuh tahun lalu. Usaha Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (ISA), untuk mendapatkan pelepasan sementara Shahrial bagi menziarahi anaknya menghadapi kerenah birokrasi yang cukup memeritkan.

"Walaupun permohonan telah dibuat awal (semalam) namun, jam 1.00 petang tadi barulah pelepasan itu dapat diberikan, inikah moral kerajaan tatkala soal nyawa anak tahanan menjadi taruhan," kata Aliza Jaffar.

Ketua Pengarang Kumpulan Harakah, Ahmad Lutfi Othman turut berada di hospital setelah mendapat berita pemergian
Aina Mardhiah.

"Semoga Allah SWT memberi kesabaran kepada keluarga Allahyarhamah dan

memberi balasan setimpal kepada mereka yang menzalimi keluarga ini,"

ujar Lutfi kesal.- tajdid _Allahyarhamah Adik Aina (paling kanan)


Kucupan terakhir dari seorang ayah


Sayu hati seorang ayah yg terpisah dari anaknya apabila hnya mampu menatap wajah kaku anaknya...


salah seorang adik arwah terpaksa di papah


Betapa kejamnyer AKTA ISA ciptaan pemerintah zalim...ndai perkara ini berlaku pada diri mereka sendiri baru lah mereka tau langit tinggi rendah...sama-samalah kita bersatu hati bergabung tenaga untuk memastikan AKTA zalim ini di hapuskan..

Al Fatihah buat adik Aina dan kepada keluarga Adik Aina..kuatkan semangat..kami sentiasa berganding bahu membantu kalian..ndai kalian bersedeh...ingatlah,kami sentiasa ada bersama mendoakan kesejahteraan roh Adik Aina dan juga keselamatan keluarga kalian...

AL Fatihah.....

0 comments:

Post a Comment